Boerderijwienkel Fam. Guiljam-Simons uit Hoek.
Een groot assortiment(H)eerlijke producten, vers & gezond.De Schapenhouderij

Naast dat wij u boerderijproducten en lamsvlees kunnen verkopen, is de basis van ons bedrijf de schapenhouderij. Sinds 1980 worden er schapen gehouden. Op deze pagina geven we een kort overzicht over de schapenhouderij het jaar rond.

Najaar (dekperiode)
Van augustus tot november worden de rammen stapsgewijs bij de ooien toegelaten. Ongeveer 1 ram per 50 ooien. In deze periode wordt dagelijks bijgehouden welke ooien al gedekt zijn. Elke ooi heeft een eigen nummer waaraan hij herkenbaar is. De ram draagt een verfblok op zijn borst, waardoor als een ooi gedekt wordt, deze verf op de kont van de ooi komt. Werken met een verfblok wordt gedaan om twee redenen, de eerste is om de vruchtbaarheid van de ram te controleren en als tweede om uit te tellen wanneer het schaap zal lammen. En hierdoor de arbeidspiek in de lammerperiode kan worden voorspeld. Een schaap heeft een draagperiode van 5 maanden min 5 dagen. Drachtperiode De periode staat bekend als de drachtperiode. In deze periode krijgt het schaap extra zorgt en aandacht, omdat hij dan voor 2 of 3 moet eten. Dit is ook een riskante periode omdat de ooien extra groot en breed worden en hierdoor de kans vergroot dat het schaap op zijn rug blijft liggen. Op zijn rug liggen is levensgevaarlijk voor het schaap. Het schaap is te breed om zelf overeind te komen. Als u dit ziet, probeer het schaap recht te zetten, of als u dit niet ziet zitten probeer dan de dichtsbijzijnde boer te waarschuwen. Het schaap recht zetten is vrij eenvoudig, geef het schaap langs één kant ondersteuning en u zult zien dat het dier vanzelf rechtkrabbelt.

Schapen zijn in de drachtperiode gevoeliger voor stress. Houdt uw hond daarom in deze periode langs een schapenwei aan de lijn en uit de buurt, een loslopende hond kan al snel abortus veroorzaken.

Schapen op weg naar de stal
Schapen naar huis halen

Winter
Begin Januari komen de eerste schapen in de stal. De winter is de drukste periode voor een schapenboer, dan worden namelijk de lammetjes geboren.Veel slapeloze nachten en vermoeidheid maar ook veel genieten. Na de geboorte wordt moeder met jongen een aantal dagen apart gezet (in kraamhokjes), we kunnen dan controleren of de lammetjes goed groeien, lekker drinken en moederschaap even een aantal dagen verwennen. Na deze dagen komen de lammetjes met hun moeder in een 'creche' terecht. In deze creche zitten schapen met lammetjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Hier blijven ze tot er genoeg eten is in de wei en het lekker weer is.

Moeder en lam
wol inzamelen
Creche
wol inzamelen
Nieuwsgierig lam
wol inzamelen

Voorjaar
Nu mogen de lammetjes voor het eerst naar buiten, zodat ze lekker met een mengsel van grasklaver en diverse kruiden groot kunnen worden. Preventief medicijngebruik wordt zo veel mogelijk beperkt, zodat ze op een natuurlijke manier kunnen opgroeien. Aan het eind van deze periode als de lammetjes groot genoeg zijn, wordt de eerste groep uitgeselecteerd om als zuiglam verkocht te worden. De naam zuiglam refereert naar het feit dat ze voor het grootste gedeelte groot geworden zijn door moedermelk.

Lammetjes voor het eerst buiten
Lammetjes voor het eerst buiten

Scheren
Op de overgang van voorjaar naar de zomer, worden de schapen geschoren. Voor het scheren worden de schapen eerst bij elkaar gedreven, zodat ze één voor één geschoren kunnen worden, terwijl we dit doen, worden ook de klauwtjes gekapt, de uier en algemene gezondheid bekeken. Tijdens het scheren krijgen de schapen een halsnummer om, dit nummer is hun naam en zo kan de boer zijn schapen makkelijk uit elkaar houden. Al de wol wordt verzameld aan het eind van de dag, deze wordt opgeslagen in de schuur. We nemen gedurende het jaar ook wol in van andere schapenhouders of u nou twee of duizend schapen heeft. Wij doen dit als inzamelpunt voor de Wolfederatie, die de wol dan komt ophalen. Op de ophaaldatum kunt u ook uw wol inleveren, hiernaast kunt u allerlei andere benodigheden voor de schapenhouderij kopen.De wol kunt u altijd tijdens openingstijden van de winkel afleveren, wel na telefonische afspraak. De wol wordt gewogen en de wolfederatie zorgt verder voor de afrekening. Wolzakken zijn bij ons verkrijgbaar. Voor schapenvachten kunt u ook bij ons terecht, wel graag bestellen voor juni. Voor meer informatie over de Wolfedratie, kijk dan eens op de website: www.wolfederatie.nl


Wol inzamelen
wol inzamelen

Jaarlijkse inzameldag
wol inzamelen

Wolfederatie
wol inzamelen

Zomer
Als de lammetjes groot genoeg geworden zijn worden ze gespeend. Dit spenen is het weghalen bij hun moeder. Hiernaast worden de ooien en rammen gescheiden. Uit de ooitjes wordt een topgroep geselecteerd, die de beste eigenschappen heeft voor vervanging en uitbreiding. Voor de moeders is de zomer de periode om weer in conditie te komen voor de volgende dracht.


Bij enkele vragen of twijfels kunt u altijd bellen, of langskomen.

wist je dat?!

  • Schapen op hun rug altijd direct recht gezet moeten worden.
  • Schapen net als honden hun warmte in de zomer kwijt raken door te hijgen.
  • Schapen hebben een kleurtje om te voorspellen wanneer ze gaan lammeren
  • Schapen een heel eigen karakter hebben
  • Schapen het weer kunnen voorspellen
  • Schapen luisteren naar de stem van de herder